0 votes
2.7k views
in Class IX English by Expert (68.9k points)

UP Board Solutions for Class 9 English Prose Chapter 6 The Rules of the Road  Short Answer Type Questions And Their Answers 

Please log in or register to answer this question.

1 Answer

0 votes
by Expert (38.0k points)

Answer the following questions in not more than 25 words each :

Question 1.

What did the man, spinning the walking-stick, say to the man who objected to his doing s0?

(टहलने की छड़ी घुमाने वाले व्यक्ति ने दूसरे व्यक्ति से क्या कहा जिसने उसके ऐसा करने पर आपत्ति की थी? )

Answer:

The man spinning the walking stick said that he was free to do what he liked with his walking stick.

(टहलने की छड़ी घुमाते हुए व्यक्ति ने कहा कि वे अपनी टहलने की छड़ी से इच्छानुसार कार्य करने के लिए स्वतन्त्र हैं।)

Question 2.

We sometimes get in the way of other people without knowing it. When does this happen?

(हम कभी-कभी अनजाने में दूसरे व्यक्तियों के मार्ग में आ जाते हैं। ऐसा कब होता है?)

Answer:

We some times get in the way of other people without knowing it. This happens when we do

not care for the convenience of other people.

(हम कभी-कभी अनजाने में दूसरे व्यक्तियों के मार्ग में आ जाते हैं। यह लेता है जब हम दूसरे व्यक्तियों की सुविधा की परवाह नहीं करते। )

Question 3.

What do people fail to realise when they put up loudspeakers outside their houses?

(जेब लोग अपने घरों के बाहर लाउडस्पीकर लगा देते हैं तब वे क्या अनुभव नहीं कर पाते?)

Answer:

Generally, people fail to realise that they are acting without any thought for other people’s convenience, when they put loudspeakers outside their houses. (साधारणतया जब लोग अपने घरों के बाहर लाउडस्पीकर लगा देते हैं तो वे इस बात का अनुभव नहीं कर पाते कि वे दूसरे लोगों की सुविधा को सोचे बिना कार्य कर रहे हैं।)

Question 4.

Give an example of want of thought for fellow passengers in trains.

(रेलगाड़ियों में सहयात्रियों के साथ यात्रा करते समय विचार शून्यता का एक उदाहरण दीजिए।)

Answer:

While travelling in a railway train, some people do not think of the convenience of other people. When some people want to sleep on account of being tired, they began to discuss loudly, the India’s Foreign Policy. Some people began to smoke and don’t think of others.

(रेलगाड़ियों में यात्रा करते समय कुछ व्यक्ति दूसरे व्यक्तियों की सुविधा के विषय में नहीं सोचते हैं। जब कुछ लोग थक जाने के कारण सोना चाहते हैं तब वे भारत की विदेश  नीति के विषय में जोर-जोर से वार्तालाप प्रारम्भ कर देते हैं। कुछ व्यक्ति धूम्रपान करना प्रारम्भ कर देते हैं और दूसरों के विषय में नहीं सोचते हैं।)

Question 5.

Why should everybody obey traffic rules?

(प्रत्येक व्यक्ति को यातायात नियमों का पालन क्यों करना चाहिए?)

Answer:

Everybody should obey traffic rules to avoid road accidents. If we do not obey traffic rules, accidents may happen sooner or later.

( प्रत्येक व्यक्ति को सड़क दुर्घटनाओं से बचने के लिए यातायात नियमों का पालन करना चाहिए। यदि हम यातायात नियमों का पालन नहीं करते तो देर या सबेर दुर्घटनाएँ हो सकती है।)

Question 6.

What is the rule for pedestrians?

(पैदल चलने वालों के लिए क्या नियम हैं?)

Answer:

There is an important rule for pedestrians. They should keep to the footpath and leave the middle of the road for vehicles. Where there is no footpath, they must keep close to the edge of the road.

(यहाँ पैदल चलने वालों के लिए एक महत्वपूर्ण नियम है। उन्हें फुटपाथ पर ही चलना चाहिए और सड़क के बीच भाग को गाड़ियों के लिए छोड़ देना चाहिए। जहाँ पर फुटपाथ न हो, वहाँ उन्हें सड़क के किनारे के निकट ही रहना चाहिए।)

Question 7.

What will happen if pedestrians do not obey the rule?

(यदि पैदल चलने वाले नियम का पालन नहीं करेंगे तो क्या होगा?)

Answer:

If pedestrians do not obey the rule, they will cause danger to themselves as well as to others.

(यदि पैदल चलने वाले नियम का पालन नहीं करेंगे तो वे अपने आपको तथा दूसरों को संकट में डाल देंगे।)

Question 8.

What is the traffic rule in all parts of India?

भारत के सभी भागों में यातायात नियम क्या है?

Answer:

In all parts of India there is a traffic rule that all vehicles should keep to the left and leave right half of the road free for those coming from the opposite direction

(भारत के सभी भागों में यातायात का नियम यह है कि सब गाड़ियों को बायीं ओर से चलना चाहिए और दायें आधे भाग को दूरी दिशा से आने वाली मोटर गाड़ियों के लिए छोड़ देना चाहिए।)

Question 9.

Why are cyclists advised not to ride side by side on the road?

(साइकिल सवारों को एक साथ अगल-बगल न चलने की सलाह क्यों दी जाती है?)

Answer:

Cyclists are advised not to ride side by side on the road because this will interfere with the flow of traffic and cause accidents.

(साइकिल सवारों को एक साथ अगल-बगल न चलने की सलाह इसलिए दी जाती है क्योंकि वहाँ ऐसा करने से यातायात में रुकावट होगी और दुर्घटनाएँ घटित होगी। )

Question 10.

What is the rule about overtaking? Why is it important?

(आगे जा रही मोटर गाड़ियों को पार करने के बारे में क्या नियम है? यह क्यों महत्वपूर्ण हैं?) .

Answer:

The rule about overtaking is important. One vehicle should overtake another vehicle only on the right, otherwise it may get in the way of the vehicle which is trying to keep to the left.

(आगे जा रही मोटर गाड़ियों को पार करने का नियम  महत्वपूर्ण है। जो मोटर गाड़ी दूसरी मोटर गाड़ी से आगे निकलना चाहती है उसे यह केवल दायीं ओर से ही निकलना चाहिए, नहीं तो वह उस गाड़ी के मार्ग में आ सकती है, जो बायीं ओर रहने का प्रयास कर रही है।)

Question 11.

Who has the right of way at roundabouts?

(गोल चक्करों पर पहले मार्ग पाने का अधिकार किसका है?)

Answer:

The vehicle coming from the right of way at roundabouts over the vehicle coming from the left.

(गोल चक्करों पर दायीं ओर से आने वाली गाड़ियों को बायीं ओर से आने वाली गाड़ियों से पहले जाने का अधिकार है। )

Question 12.

Why should all users of road give right signals?

(सड़क का प्रयोग करने वाले सभी व्यक्तियों को उचित संकेत क्यों देना चाहिए?)

Answer:

All users of road should give right signals, so that others on the road may be warned.

(सड़क को प्रयोग करने वाले सभी व्यक्तियों को उचित संकेत इसलिए देना चाहिए ताकि सड़क पर चलने वाले अन्य व्यक्तियों को चेतावनी मिल सके।)

Related questions

Categories

/* */